Мики Спилейн (псевдоним) е американски писател на криминални романи, известен предимно със знаковия за творбите му образ на детектива Майк Хамър.

Франк Морисън (Мики Спилейн) е роден на 9 март 1918 г. в Бруклин, Ню Йорк, САЩ. Спилейн е със смесен произход – ирландски от страна на баща ;w и шотландски от страна на на майка му.

Мики Спилейн пише първия си роман, „Аз, съдникът“ през юли 1946 година. Тя е последвана от десетки книги, сред които и 12 романа с главен герой Майк Хамър. Сред забележителните му заглавия са „Отмъщението е мое“, „Бърз е моят револвер“, а „Целуни ме смъртоносно“ е превърнато и в класически филм през 1955 година. Конкурентът му Реймънд Чандлър описва работата му като „нищо друго освен смесица от насилие и откровена порнография“. Спилейн обаче отговаря: „Тези важни писатели никога не могат да осъзнаят факта, че на този свят солените фъстъци са по-търсени от хайвера“.

През 2006 година на 88-годишна възраст умира от рак на панкреаса.

Над 250 милиона копия от книгите на Спилейн са продадени в света. До 1980 г. Спилейн създава седем от петнадесетте най-високо тиражирани книги на всички времена в Щатите. Обявен е за майстор на мистериите на Америка през 1995 г.

Показване на 2 резултата

-29%

Книги с редуцирани цени

Бърз е моят револвер

5.00 лв.
-29%

Книги с редуцирани цени

Аз, съдникът

5.00 лв.