Михаил Булгаков е руски писател и драматург.

Роден е на 15 май 1891 г. в Киев, умира на 10 март 1940 г. в Москва.

През 1913 г. сключва първия си брак – с Татяна Лапа. През 1916 г. успешно завършва медицинския факултет на Киевския университет. В началото на Първата световна война работи като лекар на фронта. В края на септември 1921 г. пристига в Москва и започва да сътрудничи като фейлетонист на вестници („Гудок“, „Рабочий“) и списания („Медицинский работник“, „Россия“, „Возрождение“).

През 1923 г. Булгаков е приет за член на Всеросийския Съюз на писателите. Запознава се с наскоро завърналата се от чужбина Любов Евгеневна Белозерска, която през 1924 г. става негова втора съпруга.

Пише пиеси, които – поставяни на сцените на МХАТ, Театър „Вахтангов“ и Московския камерен театър – предизвикват множество критики и спорове. От 1926 г. с огромен успех в МХАТ се играе пиесата „Дните на Турбини“. Представленията са разрешени за една година, но срокът е удължаван неколкократно – просто Сталин харесвал пиесата. Окончателно е снета от репертоар през 1930 г. В същото време в съветската преса протича интензивна и крайно рязка критика на творчеството на Булгаков. Според статистиката на автора за 10 години се появяват 298 отрицателни рецензии и 3 положителни.

През 1928 г. възниква идеята за романа, озаглавен по-късно „Майстора и Маргарита“.

1929 година носи ново запознанство на Булгаков с Елена Сергеевна Шиловская, която ще стане третата му съпруга.

От 1930 г. спират да печатат произведенията на Булгаков, пиесите му са снети от репертоара на театрите. Същата година той пише на брат си Николай в Париж за неблагоприятната литературно-театрална ситуация и тежкото си материално положение. Тогава изпраща писмо и до правителството на СССР с молба да бъде определена неговата съдба — или да му бъде дадено право да емигрира, или да му се предостави възможност за работа в МХАТ. Обажда му се лично Сталин и му препоръчва да се обърне с молба към МХАТ за работа.

През 1939 г. здравето на Булгаков рязко се влошава. Писателят диктува на Елена Сергеевна последните варианти на романа „Майстора и Маргарита“. Михаил Булгаков умира през февруари 1940 г.

Показване на единствения резултат

+
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page Бърз преглед

Класическа и съвременна проза. Поезия

Майстора и Маргарита

18.00 лв.24.00 лв.